biohospodarstvi.cz

Paprika roční

Paprika Liebesapfel Capsicum annuum L.

HTS: 6,5-8 g
trať: I.
pH: 6,2-6,8
spon: 0,4-0,5 x 0,4-0,6 m
hloubka setí: 0,5-1 cm
vegetační doba: 120-180 dní
klíčivost semen: 2-4 roky
výnos: 15-50 t/ha

Plodová zelenina z čeledi lilkovitých (Solanaceae) původem ze Severní Ameriky. U nás jednoletá, velmi mělce kořenící rostlina náročná na vláhu, teplo a světlo. Optimální teplota je 22-25°C přes den, 15-18°C v noci. Při teplotách pod 8°C nebo nad 30°C se růst rostliny zastavuje! Jedná se o rostlinu první trati, která vyžaduje lehké, velmi dobře provzdušněné, záhřevné půdy s vysokým obsahem humusu a půdní reakcí v rozsahu 6,2-6,8 pH.

Kuchyňské využití

Šťavnaté plody paprik najdou využití ve studené kuchyni (saláty), teplé kuchyni (omáčky, dušná příloha) i při zavařování (zeleninové směsi, nakládání do kyselého nálevu). Sušené a mleté plody se používají jako koření.

Příprava pozemku

Na podzim je potřeba pozemek vyhnojit dávkou 35 t/ha, případně i jinak zvýšit podíl humusu v půdě (kompost). Paprika je citlivá na nedostatek vápníku v půdě, který se projeví hnědými skvrnami na plodech, v případě jeho nedostatku vápníme k předplodině. Současně je třeba dát pozor na přehnojení, na které reaguje paprika bujným růstem a pozdním nástupem plodnosti.

Předpěstování sazenic

Výsev provádíme do sadbovačů nejpozději v druhé dekádě února. Pro klíčení je optimální konstantní teplota 25-30°C, kdy rostliny vyklíčí za 7 dní. Nejnižší možná teplota klíčení je 13-14°C, při které trvá klíčení dva týdny. Po vyklíčení udržujeme první týden teplotu 15-17°C ve dne i v noci. V dalším období pak 17-20°C přes den a 12-14°C v noci. Papriky jsou již v počáteční fázi růstu náročné na světlo (nebezpečí vytahování) a dostatek živin (přihnojování jednou za týden). Týden před výsadbou je nutné otužování rostlin intenzivním větráním, jinak hrozí zastavení růstu po přesazení.

Výsadba a ošetřování porostu

Jakmile dostatečně stoupnou teploty, připravíme mělké jamky ve sponu 0,4-0,5 x 0,4-0,6 m. Jamky naplníme vodou a vodu necháme vsáknout. Následně do jamek zasadíme otužené sazenice. Možná je i výsadba do dvojřádků. Pokud jsou sazenice již nakvetlé, při výsadbě všechny květy otrháme. Zhruba v měsičních intervalech přihnojujeme. V závislosti na slévavosti půdy několikrát za vegetaci mělce okopáváme, aby došlo k provzdušnění kořenů, nesmí ale dojít k jejich poškození! Současně odstraňujeme plevele. Zavlažujeme vodou maximálně o 5°C chladnější než je teplota půdy v intervalu 7-10 dnů. K jedné rostlině nalejeme 3-6 litrů, což odpovídá srážkám 15-30 mm.
Papriky vyžadují buď individuální oporu, nebo můžeme natáhnout z obou stran motouz, který by měl být vždy cca 15 cm pod vegetačním vrcholem.

Škůdci a choroby

  • Mšice - velmi nebezpečné především z důvodu přenosu viróz, škodí i sáním rostliných šťáv.
  • Třásněnky - ničí rostliny sáním rostliných šťáv, přenáší virózy, typický trus.
  • Svilušky - napadají spodní stranu listů, sáním působí jejich předčasné zaschnutí, typické jemné pavučinky.
  • Virové mozaiky (okurková, vojtěšková) - zpomalují růst, způsobují kadeření listů, deformaci plodů, skvrnitost listů, opadávání květů.
  • Virová bronzovitost - nebezpečná virová choroba, která se projevuje mj. světlými skvrnami na plodech.
  • Stolbur - vadnutí a žloutnutí rostlin, svinování listů, deformace plodů, opadávání květů.
  • Šedá a bílá hniloba (Botriytis cinerea a Sclerotinia sclerotiorum) - hniloby plodů a stonků (zvláště po sklizených plodech).

Doporučení

  • Paprika je velmi náročná na dostatečnou výměnu půdního vzduchu, proto vyžaduje lehké půdy a dostatečnou kultivaci (častá, ale opatrná okopávka).
  • Podchlazení plodů po sklizni způsobuje černání a zahníhání stopek.
  • Opožděná sklizeň snižuje výnos (zpožďuje násadu dalších květů).
  • Papriky nijak nevyštipujeme.
  • Nezaléváme na večer, abychom minimalizovali prostředí vhodné pro růst houbových chorob.
  • Při opylení pálivou odrůdou se přes žebrování, které se vytváří až z oplodněných buněk semene, přenáší pálivost i na nepálivé odrůdy.
  • Botanický název paprika roční (lat. annus znamená rok) je zavádějící, ve skutečnosti se jedná o trvalku. Pokud jsou rostliny chráněny před mrazem, vydrží na stanovišti řadu let.

Pěstované odrůdy

Recepty

Sterilované papriky

  • 1 l vody
  • 1/4 l octu
  • 100 g cukru
  • 25 g soli
Nakrájené papriky naskládáme do sklenic, zalejeme svařeným nálevem a sterilujeme při 85 °C dvacet minut.

Literatura